PUKEUTUMISETIKETTI

Pukeutumisetiketti

Pukeutumisetiketti

Juhliin valmistautuminen ja tai tiettyyn tilaisuuteen pukeutuminen ovat parhaimmillaan ihana osa juhlaa. Pahimmillaan juhlapukeutuminen ja pukukoodit voivat kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa. Näillä vinkeillä et voi kuitenkaan, kuin onnistua!

Yksinkertaisimmillaan kutsukortissa mainittu pukukoodi kertoo, miten juhlaan on toivottavaa pukeutua. Kuitenkin myös kellonaika, juhlan luonne ja isäntäparin pukeutuminen antavat vihiä sopivasta pukeutumisesta. Tilaisuuteen sopiva pukeutuminen onkin oiva kunnianosoitus myös juhlan järjestäjiä kohtaan. Tärkeää on myös huomioida, että naisen ja miehen pukukoodit kulkevat käsi kädessä: Miehen pukeutuminen määrittää myös naisen pukeutumista. Useimmin käytetyt pukukoodit ovat tumma puku, frakki, saketti, smokki, iltapuku, cocktail ja smart casual. Juhlapukeutumistakaan ei kuitenkaan kannatta ottaa liian vakavasti, vaan myös juhlapukeutuminen voi olla osa pukeutumisen iloa. Asusteiden lisäksi juhlassakin pukee parhaiten hymy!

Tumma puku

Tumma puku käy kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Pukukoodi tumma puku, tarkoittaa mustaa tai muuta tummansävyistä pukua. Lähtökohtana on, että kun pukukoodi on tumma puku, pukeudutaan juhlavasti tummaan pukuun. Naisilla vastavuoroisesti pukukoodi tumma puku tarkoittaa juhlavasta kankaasta valmistettua juhlapukua (iltapukua). Iltapuku voi olla lähes minkä mittainen tahansa, maksimissaan kuitenkin jalkapöydän päälle. Juhlan tilaisuuden ja muodin salliessa myös lyhyempi mitta käy, kunhan juhlan arvokkuus säilyy. Kun puhutaan cocktail –tilaisuudesta mies voi pukeutua tummaan pukuun tai irtotakkiin ja naisen puolestaan cocktailhenkiseen mekkoon.

Frakki

Frakkia käytetään promootioissa, häissä, suurilla päivällisillä ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlissa. Frakki voidaan korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla. Myös kansallispuku voi korvata frakin esim. linnan juhlissa. Kun mies pukeutuu frakkiin, naisen tulee pukeutua juhlapukuun. Juhlapuvun ja iltapuvun erona on puvun mitta: Juhlapuvun tulee aina olla täyspitkä. Nyrkkisääntönä on, että vain kengän kärki vilkkuu, kun taas iltapuvussa mitta voi olla huolettomampikin. Juhlapuku on myös aina näyttävämpi, kuin iltapuku. Kirjekuori –tyylinen hihnaton iltalaukku ja juhlashaali tai stoola kuuluvat tähän pukukoodiin. Jos juhlapuvun kanssa käytetään käsineitä, käsineiden tulee olla pitkät, kyynärpään yli ulottuvat. Kun kutsussa lukee pukukoodina iltapuku, tarkoittaa tämä juurikin tätä pukukoodia eli miehellä frakkia ja naisella juhlapukua.

Saketti

Sakettia käytetään miehen hääasuna ja päivän juhlapukuna ennen klo 18 alkavissa tilaisuuksissa. Saketissa takin väri on harmaa tai musta, ja housut ovat mustaharmaaraidalliset. Saketin kanssa käytetään solmiota tai huivimaista plastronia. Kun mies pukeutuu frakkiin, naisen asun tulee olla täyspitkä, juhlavasta kankaasta valmistettu juhlapuku. Ks. Tumma puku.

Smokki

Smokkia puolestaan käytetään klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa, joissa kutsu sitä edellyttää. Smokki on useimmiten musta, mutta se voi myös olla valkoinen, jolloin housut ovat joko valkoiset tai mustat. Smokin kanssa puetaan valkoinen paita, solmuke, sekä leveä silkkivyö tai liivi.

Casual & Smart casual

Casual pukukoodi viestittää rennommasta pukeutumisesta. Arkipukeutuminen voidaan vielä jakaa smart casual ja casual termeihin. Smart casual tarkoittaa rentoa, mutta kuitenkin siistiä, hieman arkiasua juhlavampaa asua. Casual pukeutuminen on puolestaan astetta rennompaa. Liian arkimaista pukeutumista on kuitenkin suotavaa välttää, vaikka tilaisuus olisi epävirallinenkin. Sopivin casual -asu on siistit suorat housut, irtotakki ja kauluspaita ilman solmiota. Naisella esim. Housupuku, hame ja jakku tai tyylikäs mekko.

Jos kaipaat lisää pukeutumisvinkkejä, autamme sinua mielellämme.